Vijf tankstations gaan vanaf volgende maand alcohol in hun shop verkopen. Met deze illegale actie wil de BETA een proefproces uitlokken. Volgens de belangenvereniging is er sprake van oneerlijke concurrentie met het buitenland waar alcohol sinds jaar en dag aan de pomp mag worden verstrekt. Daardoor zouden de Nederlandse pomphouders miljoenen euro’s mislopen. Het CDA veroordeelt de actie van BETA.
Even naar ‘s avonds naar het tankstation lopen om een sixpack bier of flesje wijn te halen. Het was nog niet zo lang geleden de normaalste zaak van de wereld.
Totdat Veilig Verkeer Nederland de combinatie tussen alcohol op tankstations en verkeer niet meer zag zitten. Op 1 november 2000 kwam er verbod voor heel de branche om nog alcohol te verkopen. De pomphouders moesten deze maatregel maar slikken.
De BETA heeft jarenlang geprobeerd de maatregel ongedaan te krijgen. Zeker nu de spoeling dunner wordt voor de pomphouders zou de verkoop van lichte alcohol een flinke duw in de rug betekenen.
Voorzitter Ewout Klok: “Het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat je je als automobilist bij een wegrestaurant mag laten vollopen met alcohol en daarna de snelweg opgaat, terwijl de pomphouder nog geen biertje mag verkopen voor de thuismarkt.”
Klok, zelf ook pomphouder. “In de tijd dat er nog bier en wijn mocht worden verkocht liep het in het weekend storm. De kratten vlogen de shop uit. Dat is nu met die ruime winkelopeningstijden even anders, maar het zal de omzet toch flink omhoog stuwen mochten we weer alcohol gaan verkopen.”
BETA heeft nu 5 tankstations in het land aangewezen voor de verkoop van bier en wijn. Te weten in Amsterdam, Rotterdam, Hoogeveen, Winterswijk en Zürich. Verwacht wordt dat zodra de verkoop start inspecteurs van de Voedsel en Waren Autoriteit boetes zullen uitschrijven.
Die boetes zullen door de BETA worden betaald. “We worden plat gebeld door pomphouders die aan de actie willen meedoen maar we kunnen natuurlijk niet alle boetes gaan betalen. Van belang is dat we deze zaak tot aan het Europese hof kunnen uitvechten.”
Het CDA is bij monde van Sander de Rouwe tegen het plan van BETA om een proefproces te forceren: “Slecht plan van enkele pomphouders om alcohol te gaan verkopen bij de pomp. Alcohol en verkeer gaan gewoon niet samen.”