Bijna de helft van de Nederlanders vindt het vervelend om collega’s gelukkig nieuwjaar te wensen door drie zoenen te geven of te krijgen. Een slechte adem, teveel parfum maar ook ongewenst te lang vasthouden zijn redenen waarom collega’s elkaar liever ontwijken aan het begin van het jaar. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder ruim 700 respondenten.
Werknemers die de nieuwjaarszoenen ontwijken worden dan ook goed begrepen door hun collega’s. Slechts 14 procent beweert dat collega’s mensenschuw of kil en afstandelijk zijn als zij op een afstand blijven bij het uitspreken van de wensen. Mark Borgman van NationaleVacaturebank.nl: ‘Een grappige uitkomst is dat maarliefst een kwart aangeeft dat ze alleen maar met knappe collega’s zoenen om hun nieuwjaarswensen over te brengen. Het is duidelijk dat veel werknemers dit moment aangrijpen om contact te krijgen met die ene collega waar ze al langer een oogje op hadden.’ Slechts 15 procent van de werknemers zegt wel iedereen te zoenen.
Opvallend is dat maar liefst 13 procent van de werknemers de hele eerste week vrij neemt om zo de zoenen te vermijden. ‘Kennelijk vinden zij het zo vervelend dat ze er zelfs vrije dagen voor over hebben om collega’s maar niet te hoeven zoenen’, aldus Borgman. Meer dan de helft van de werknemers (67 procent) probeert de zoenen angstvallig te ontwijken. Dit doen zij veelal door bij binnenkomst in een keer naar iedereen gelukkig nieuwjaar te roepen (45 procent) of te vertellen dat ze verkouden zijn (9 procent). Borgman: ‘Mensen die het heel vervelend vinden om collega's te zoenen kunnen dit het beste meteen gewoon zeggen. Als collega's dit namelijk van elkaar weten dan ontstaan er ook minder ongemakkelijke situaties.’

Top drie oorzaken van het vermijden van Nieuwjaarszoenen:
1. Collega’s die uit de mond ruiken (61 procent)
2. Collega’s die je te lang vasthouden (34 procent)
3. Collega’s met slechte parfum / aftershave (4 procent)