LONDEN – Een amateur-archeoloog uit Engeland heeft in de buurt van Londen een bijzondere munt gevonden. Op de munt staan een man en een vrouw die aan het copuleren zijn. Waarschijnlijk gaat het om een Romeinse consumptiemunt, maar dan niet voor een pilsje, maar voor een bordeel. De houding van het paar op de munt geeft aan voor welk standje de eigenaar betaald heeft.
De munt heeft bijna tweeduizend jaar in de modder gelegen voor hij met een metaaldetector werd opgespoord. Volgens archeologen is het de eerste bordeelmunt die in Groot-Brittanniė opgegraven is. Vergelijkbare munten zijn aangetroffen in de Italiaanse asstad Pompeļ.
In Londinium, zoals de Romeinen Londen noemden, waren in de Romeinse tijd legale bordelen. De hoerenkasten waren zelfs erg belangrijk voor de locale economie. De hoeren waren ingeschreven in een register en betaalden belasting.
De vinder heeft de munt cadeau gedaan aan het Museum of London, dat een permanente tentoonstelling over de stad heeft. Beheerster Caroline McDonald moest eerst wel grinniken toen ze de munt zag, maar ze zegt: "Het is echter een verdrietig verhaal, want de meisjes van plezier waren slavinnen." Foto