De huizenprijzen in Frankrijk rijzen de pan uit. Vooral in Parijs zijn de huizen en appartementen peperduur. Per vierkante meter betaal je daar meer dan 8000 euro. Maar dat geldt niet voor de Parijse voorstad Saint-Ouen. Daar grijpt de burgemeester rigoureus in om de markt buiten de deur te houden.
Het gaat om de communistische burgemeester Jacqueline Rouillon. In 2005 begon ze in haar stad voorzichtig in te grijpen bij transacties op de woningmarkt. En dat is ze blijven doen. Tegenwoordig moet iedereen in Saint-Ouen die zijn huis wil verkopen, zich melden bij de gemeente. Is de vraagprijs voor een huis volgens de burgemeester te hoog, dan dwingt ze verkopers de prijs te verlagen.
De burgemeester maakt daarbij gebruik van haar zogenoemde 'preventierecht', dat ze net als iedere Franse burgemeester heeft. Dit recht om preventief in te grijpen zet Rouillon in om, zoals ze het zelf verwoordt, "te voorkomen dat onroerend goed speelbal wordt van financiële speculatie".
Tientallen keren per jaar legt de burgemeester een prijs op aan verkopers die volgens haar te veel voor hun huis vragen. Ook Yann Guillaume, oud-inwoner van Saint-Ouen, moest eraan geloven. Hij wilde zijn huis verkopen voor 325.000 euro, maar werd door de burgemeester teruggefloten. Die eiste een maximumprijs van 279.000.
Guillaume, die het geld van zijn huis nodig had voor het opstarten van een eigen bedrijf, ging uiteindelijk met de lagere prijs akkoord. Maar hij stapte wel naar de rechter. Die gaf hem uiteindelijk gelijk, en stelde dat de burgemeester haar preventierecht nooit op deze manier had mogen gebruiken. De gemeente moest 50.000 euro betalen aan Guillaume, het verschil tussen zijn vraagprijs en de vraagprijs van de gemeente.
Ook andere verkopers die naar de rechter stapten, kregen gelijk. Inmiddels heeft de gemeente tienduizenden euro's aan schadevergoeding betaald. Toch is de burgemeester positief. "Ondanks het financiële verlies, zorgen we ervoor dat ook mensen met minder geld in Saint-Ouen kunnen wonen."
Dat is volgens haar hard nodig, omdat een steeds grotere groep Fransen dakloos is. Afgelopen week kwam in Frankrijk een rapport uit, waarin staat dat meer dan drie miljoen Fransen geen goede huisvesting hebben.
Het grote aantal daklozen in Frankrijk is een belangrijk onderwerp in de verkiezingsstrijd. Zo kondigde de Franse oud-voetballer Eric Cantona begin dit jaar aan dat hij mee zou doen aan de presidentsverkiezingen. Die aankondiging bleek een publiciteitsstunt om meer aandacht te krijgen voor de daklozen in Frankrijk. De Fransen kiezen op 22 april en op 6 mei een nieuwe president.
Huisvestingsprobleem of niet, in de voorstad Saint-Ouen is niet iedereen blij met het beleid van hun burgemeester. Correspondent Ron Linker: "Een inwoner van Saint-Ouen vertelde me dat een half jaar voor iedere gemeenteraadsverkiezingen niemand zijn huis nog te koop zet. In de hoop dat er bij nieuwe verkiezingen een andere, niet-communistische burgemeester wordt gekozen. En ze dan weer meer voor hun huis kunnen vragen".