De Zuid-Afrikaan Paul Reid heeft een winstgevend zakenmodel ontdekt: naakt poetsen. Na slechts een maand telde het bedrijf van de vroegere werkloze boekhouder al 25 werknemers, ongeveer de helft vrouwen en de helft mannen.
Reid verloor zijn job als boekhouder in Kaapstad en was platzak. Hij moest zelfs een groot deel van zijn garderobe te gelde maken, vertelt Reid in de Zuid-Afrikaanse krant Times. Van de nood maakte hij een deugd en hij richtte een schoonmaakbedrijf op met wat extra’s: kleding is bij hem een optie. Helemaal naakt of bloot bovenlichaam: bij Reid en zijn poetsvrouwen en -mannen kan alles. “Het gaat niet om seks”, beweert Reid. “Het gaat om het vermaak en natuurlijk ook om de service.”
Er zijn al 500 sollicitanten voor zijn poetsdienst. Geen wonder bij de werkloosheidscijfers: officieel is in Zuid-Afrika 23,9 procent van de bevolking werkloos. “Ik weet hoe erg het kan worden. Ik had zelf een punt bereikt waarbij ik alles moest verkopen”, vertelt Reid. “Ik had schulden en ik zat op mijn tandvlees.”
Reid heeft zijn diensten al uitgebreid. Een rechtenstudent biedt juridisch advies aan en een boekhouder helpt bij de belastingaangifte. Naakt natuurlijk. Bovendien bieden in verschillende Zuid-Afrikaanse steden loodgieters, computerexperts en koks hun diensten aan zijn bedrijf aan. Ook uit de buurlanden Namibië en Botswana lopen er al bestellingen. De meeste klanten zijn mannen, zei Reid. De poetsdienst blijft het populairst. Klanten betalen omgerekend ongeveer 70 euro voor twee uur naakt poetsen.