Er dreigt een roemloos einde voor de ijsstokjesboot The Thor van Robert McDonald. De in Emmeloord wonende Amerikaan bouwde de boot, naar het model van een Vikingschip, enkele jaren geleden van 15 miljoen ijsstokjes, met de hulp van duizenden scholieren. Door de vorst van de afgelopen periode is de constructie kapotgegaan en is de boot gezonken, meldde McDonald vrijdag.
McDonald bouwde 2 jaar aan The Thor. De bijzondere boot, 15 meter lang en 7 meter hoog, was bedoeld om geld op te halen voor de Sea Heart Foundation, een stichting die zich bekommerde om zieke kinderen. Door ziekte van McDonald ligt het schip al enkele jaren in het Aquaverium in het Friese Grou.
McDonald is te verstaan gegeven om de boot weg te halen. Volgens de beheerder van het Aquaverium neemt The Thor een plaats in waarvoor nooit is betaald. ,,Het is sneu, maar er liggen hier wel 100 boten. Iedereen moet voor zijn plek betalen.'' Volgens hem wordt op dit moment wel geprobeerd het Vikingschip leeg te pompen. ,,Maar het helpt niet veel. Het is een nogal bijzondere constructie.''
Duizenden mensen over de hele wereld stuurden ijsstokjes naar McDonald om het charitatieve project te laten slagen. Van een ijsfabrikant kreeg hij enkele miljoenen ijsstokjes en een lijmfabrikant stelde 1000 kilo zeewaardige lijm beschikbaar. Enkele jaren geleden voer het schip met enkele bemanningsleden aan boord naar Londen. Zijn plan om de oversteek te maken naar Key West in de Verenigde Staten ging niet door, omdat bij hem kanker werd geconstateerd.
Een groep ondernemers in het Aquaverium zou The Thor onder haar hoede nemen, maar die hebben volgens McDonald nooit meer naar zijn creatie omgekeken. De groep ondernemers is inmiddels uit het Aquaverium vertrokken. ,,Ik ben in shock. Ik wilde er iets leuks mee doen voor zieke kinderen. Vooral voor hen, en allen die hebben meegewerkt, vind ik het sneu'', zegt hij. McDonald heeft geen idee waar hij met de boot naar toe kan.