De Amerikaanse actrice Fran Drescher werd bekend als babysitter Fran Fine in de televisieserie The Nanny.
Het baantje van kinderjuf kan best lucratief zijn in New York. De beste nanny's krijgen een kerstbonus en een gratis appartement, bovenop een jaarsalaris van bijna anderhalve ton.
Nederlandse tweeverdieners die vanwege druk bezette banen een au pair voor de kinderen nemen, bieden doorgaans een aardig zakcentje. Maar ook niet meer dan dat.
In New York gelden andere wetten. Daar is de zorg voor kleine kinderen een micro-economie waar forse bedragen worden betaald voor de beste nanny's, schrijft The New York Times.
Eén van die topoppassers is de 49-jarige Zenaide Muneton. Haar inhuren kost rond de 135.000 euro per jaar exclusief een kerstbonus. Bovendien krijgt ze de huur van haar appartement aan Central Park betaald. Kosten: 2.280 euro per maand.
De Braziliaanse Muneton werd bij toeval babysitter. In 1990 zag een Amerikaanse vriendin, die naar Brazilië was verhuisd, hoe makkelijk Muneton met kinderen omging. Ze gaf de tip om naar de VS te gaan om oppasjuf te worden.
Een paar maanden later paste Muneton op de kinderen van een rijke familie in de staat South Carolina voor slechts 75 euro per week. Daarna ging het rap. Ze kreeg nieuwe klussen via oppasbureau Pavillion en sleepte aanbevelingen binnen van de rijkste families. Daardoor kon ze steeds meer geld vragen.
Haar familie in Brazilië profiteert van de rijkdom. Muneton kocht een huis voor haar moeder, een appartement voor haar zus en een taxi voor haar beide broers. Zelf heeft ze een huis aan het strand in Brazilië, een penthouse in Miami en twee panden in Los Angeles.
Waarom krijgen topnanny's zo goed betaald? Het leven van Muneton lijkt heerlijk, maar het is hard werken. De rijken besteden in feite de zorg voor hun kinderen uit. Dat betekent dat de oppas te allen tijde beschikbaar moet zijn. Veel vrije tijd is er niet.
Goede babysitters zijn bovendien schaars. De eisen van vermogende families in de VS kunnen zeer specifiek zijn. De marktwaarde van een oppas gaat omhoog als ze bijvoorbeeld vloeiend Frans spreekt, een viergangenmaaltijd kan koken en een paard kan verzorgen. Sommige families willen zelfs een babysitter die een jacht kan besturen, een kunstcollectie kan onderhouden of een ijsdweilmachine kan bedienen.
Maar wellicht de belangrijkste factor is het hebben van een goed netwerk. Rijke mensen willen graag dat hun kinderen omgaan met andere, welvarende families. De beste manier om dat voor elkaar te krijgen is het inhuren van een babysitter die in het wereldje zit.