Nieuw Belgisch kenteken
In België worden tientallen verkeersboetes per dag weggegooid, omdat nieuwe auto's niet te vinden zijn in de database van de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV). Dat meldt de Vlaamse krant De Morgen.
De overheidsdienst is bezig aan een modernisering van de databank. Daardoor kunnen er tijdelijk geen nieuwe gegevens worden ingevoerd. Kentekens die zijn uitgegeven na 27 april staan dus niet in het systeem. Het gaat tot nu toe om ongeveer 78.000 nummerplaten. "We kennen de eigenaar niet en kunnen dus ook geen proces-verbaal sturen", zegt een medewerker van de verkeerspolitie Vlaams-Brabant.
De DIV erkent het probleem, maar zegt dat de adresgegevens van de nieuwe kentekens wel per telefoon kunnen worden opgevraagd. "De politie kan op elk moment van de dag naar een nummer van DIV bellen als ze geconfronteerd worden met een nieuwe en voor hen onbekende nummerplaat. Want wij hebben die gegevens wél." Volgens de politie is dat onwerkbaar. "Het gaat niet meer om enkele gevallen, maar over tientallen per dag."
Het weggooien van de bekeuringen is volgens de federale politie absoluut niet de bedoeling. "De politietop staat erop dat alle overtredingen worden verwerkt. Niemand mag onverantwoord rijden, ook chauffeurs niet die toevallig nieuwe nummerplaten hebben", zegt een woordvoerder in De Morgen.
De praktijk is volgens de krant anders. Wat de politieagenten nu doen met bekeuringen van auto's die niet in de database staan? "Verticaal klasseren. Vuilbak dus."