Gedetineerden in een Amsterdamse gevangenis krijgen geen schadevergoeding meer als ze gebruik maken van kooien met beperkte luchtcapaciteit. Dat heeft de rechter bepaald in een kort geding dat tien gevangenen tegen de staat hadden aangespannen.
Onhandelbare gevangen aan de Tafelbergweg kregen een vergoeding van 2,50 euro, wanneer ze instemden met plaatsing in afgekeurde isoleercellen.
De cellen waren afgekeurd, omdat de luchtvoorziening niet in orde zou zijn.
De luchtfaciliteiten zijn inmiddels aangepast, maar volgens tien gevangenen zijn de cellen nog altijd niet voldoende verbeterd. In een kort geding tegen de staat eisten zij 2000 euro per gevangene aan schadevergoeding.
Maar de rechter vindt de aanpassingen aan de luchtfaciliteiten voldoende en wees de claim af. Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) is blij met de uitspraak: 'Dat gedetineerden betaald krijgen om te worden gelucht, is toch echt de omgekeerde wereld.'
De Tafelbergweg vormt samen met de locatie aan de Havenstraat de Penitentiaire Inrichting Amsterdam, waar bij elkaar 96 gevangenen kunnen worden opgesloten.
De cellen bieden voornamelijk onderdak aan veelplegers. Gevangenen die zich misdragen, kunnen binnen de gevangenis worden overgeplaatst naar een strafcel of isoleercel, iets wat aan de Tafelbergweg veel gebeurt.