De laatste tijd circuleert er een nieuw middel op het internet, waarvan wordt beweerd dat het de huidskleur bruint, gewicht doet verliezen, en zelfs het libido verhoogt. Ondanks dat dit middel erg populair aan het worden is, is het illegaal en zijn de gezondheidsrisico’s erg groot!
Het heet Melanotan II (ook wel bekend als ‘the barbie drug’) en wordt alleen online verkocht. Het middel dat men zelf kan toedienen, in de vorm van een injectie, zorgt gedurende een aantal maanden voor een bruine tint, tevens zou het de libido verhogen. Maar er is een groot probleem met betrekking tot de bijwerkingen en gezondheidsrisico’s die het met zich meebrengt.
Dr Lisa Benest (uit de V.S.) is een dermatoloog die zich ernstige zorgen maakt over Melanotan.
“Het product is niet gecontroleerd. Het is niet goedgekeurd door de FDA en de studies zeggen niets over het lange termijn gebruik.” zegt Dr Benest. “Het grootste probleem met een product als Melanotan, is dat je het overal op het internet kunt kopen en je echt niet er zeker van kan zijn wat je krijgt.”
Melanotan is een synthetisch hormoon dat een hormoon in ons lichaam nabootst, dat een bruin tintje produceert. Wanneer je het inspuit, stimuleert het onze pigmentcellen. Waarom het het libido verhoogt is niet duidelijk, maar dat er aan dit product risico’s verbonden zijn, is vrijwel zeker.
“Als we op dezelfde manier cellen stimuleren zoals bij het bestrijden van een melanoom (huidkanker), is de menselijke gezondheid zeker in gevaar” zegt Dr Benest.
Vorige week is een Belgische handelaar opgepakt, nadat een vrouw zich met ernstige klachten bij een ziekenhuis had gemeld. De politie vond vijfhonderd eenheden van het spul in zijn woning, de man riskeert een boete tot wel 100.000 euro en vijf jaar celstraf.
Op het internet wordt een flesje voor gemiddeld 42 dollar aangeboden en de beloofde resultaten zijn: dat het je slanker maakt, je een bruin tintje geeft en het zal je libido verhogen. Het middel is vooral populair bij bodybuilders, bruiden en modellen. Ondanks de beloofde werking, is er nog te veel onzekerheid over dit product en neemt men een groot risico bij het gebruik ervan.