Rockmuziek, generaties zijn ermee opgegroeid en proefden aan de hand van onder andere Bruce Springsteen, The Rolling Stones en Metallica de vrijheid. Na Amerika en Europa, sijpelt de rockmuziek nu ook voorzichtig door in Afghanistan.
Onder het bewind van de taliban was westerse, niet-religieuze muziek streng verboden en zelfs 16 jaar na dato dragen muzikanten soms nog maskers tijdens optredens om wraakacties te voorkomen. Dat is ook een van de redenen dat de kersverse Soundcenter musicschool niet in een groot gebouw zit, maar in een achterkamertje van een restaurant in de hoofdstad Kabul.
De muziekschool heeft ongeveer 20 leerlingen, waaronder ook een aantal meisjes. De zestienjarige Fetrat bijvoorbeeld. Zij oefent op de gitaar terwijl haar oudere zus op het drumstel speelt: "Het zal wel even duren voordat mensen eraan wennen. Ik wilde altijd al een instrument leren, maar de leraren waren allemaal mannen en die accepteerden alleen jongens als leerlingen."
Voorzichtig worden er ook al rockconcerten in Kabul georganiseerd. Op een concert in een Frans cultureel centrum kwamen driehonderd mannen en vrouwen af. Dat waren voornamelijk buitenlanders, maar bij latere concerten was ongeveer de helft van de bezoekers Afghaan. Zij komen voornamelijk om de sores van alledag te vergeten: "Rock is heel meeslepend. Als ik het luister vergeet ik eventjes mijn zorgen," zei Darwaish Khan. De organisatie probeert nu zo'n zes concerten per jaar te organiseren.