De politie in Limburg gaat zorginstellingen waarschuwen voor mensenhandelaren die verstandelijk gehandicapte meisjes en vrouwen ronselen. Het OM en de politie hebben daartoe besloten, nadat in de Limburgse prostitutie een aantal gehandicapte meisjes was opgedoken.
Er zijn in de provincie vijf gevallen bekend waarbij verstandelijk gehandicapte meisjes als prostituee werden ingezet. In een van die zaken zijn drie mensen gearresteerd.
Volgens het OM is het lastig om gedwongen prostitutie bij mensen met een verstandelijke beperking aan te pakken. De slachtoffers hebben vaak niet het gevoel dat ze worden gedwongen. Ze krijgen voor hun diensten bijvoorbeeld een pakje shag of sigaretten en hebben daardoor het idee dat ze worden beloond voor de dingen die ze doen. De vrouwen doen vrijwel nooit aangifte.
De politie gaat bijeenkomsten houden met begeleiders van gehandicapten. Zij worden bijgepraat zodat ze mensenhandel makkelijker kunnen herkennen.
Limburg is de provincie met de meeste seks- en massageclubs van Nederland. Mogelijk werken slachtoffers van mensenhandel ook in legale clubs.