Misschien duik jij deze zomer op vakantie een leuke nieuwe liefde op. In Egypte hebben honderden meisjes nogal nare ervaringen met "vakantieliefdes". Rijke toeristen uit de Golfregio gaan in de zomer in Egypte onder het mom van een huwelijk op zoek naar jonge meisjes. Vooral jonge, arme meisjes zijn het slachtoffer. Intermediairs bemiddelen en koppelen de mannen aan deze meisjes. Ze zeggen dat ze zullen trouwen en haar later mee naar hun land zullen nemen. De familie van de meisjes krijgen tussen de 500 en 5000 euro voor hun dochter. Maar in de praktijk is er helemaal geen sprake van een huwelijk. Dat staat in een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over mensenhandel. De meisjes worden in de korte tijd dat ze met de man zijn getrouwd vaak seksueel misbruikt. In Egypte mag je geen seks hebben voor het huwelijk. Maar met de 'huwelijkscontracten' die de meisjes afsluiten mag dat wel. Na de zomer gaan de mannen weer terug naar hun land en laten de meisjes achter, soms zwanger, en vaak verstoten door hun familie.

Vrouwenrechtenactvist Hoda Badran zegt in de Britse krant The Independent dat de belangrijkste factor achter dit fenomeen armoede is. Volgens haar weten de meisjes en hun familie ook helemaal niet dat het om tijdelijke huwelijken gaat en zien ze dit als een manier om aan de armoede te ontsnappen.

Aziza
Ze beschrijft het geval van het meisje Aziza, dat op haar 17e trouwde met een 45-jarige man uit Saoudi-Arabië. Ze dacht dat ze daarna met hem mee kon en gaan werken. De man betaalde haar vader ongeveer 3000 euro, nam haar mee uit eten en kocht dure jurken voor haar. Maar na een maand ging hij weer terug. Zij bleek zwanger maar hoorde nooit meer iets van hem.

Een aantal jaar geleden zijn in Egypte al ambtenaren veroordeeld voor gevangenisstraffen omdat ze honderden van dit soort tijdelijke huwelijken hadden gesloten. Maar volgens NGO's is dit nog maar het topje van de ijsberg en moet er veel meer gedaan worden om 'vakantiehuwelijken' als van Aziza tegen te gaan.