Wetenschappers hebben een nieuwe manier gevonden om te achterhalen of iemand hetero of homo is. Ze hoeven daarvoor alleen maar naar de ogen, of beter gezegd: de pupillen, te kijken. Al lang wordt er echter gespeculeerd dat er nog een manier is om de geaardheid van mensen vast te stellen. En wel door te kijken naar de pupillen. Men vermoedde dat deze vooral groter zouden worden als mensen erotische beelden zien van het geslacht waar ze op vallen. Maar bewijs voor deze stelling bleef uit. Tot nu. Uit experimenten blijkt namelijk dat de aanpak echt werkt, zo meldt het blad PLoS ONE.
De onderzoekers lieten proefpersonen erotische filmpjes zien. Terwijl de proefpersonen daarnaar keken, richtten de onderzoekers zich op de pupillen. Zo ontdekten ze dat de pupillen het grootst werden wanneer proefpersonen filmpjes zagen van mensen die ze aantrekkelijk vonden. En zo verraadde de grootte van de pupillen dus op welke mensen deze proefpersonen vielen.
Maar het onderzoek vertelt ons nog veel meer. Zo bleken heteroseksuele mannen vooral grote pupillen te krijgen wanneer ze vrouwen zagen. Als ze mannen zagen, reageerden de pupillen daar veel minder sterk op. Bij heteroseksuele vrouwen was dat anders. Hun pupillen reageerden veel sterker dan de pupillen van heteroseksuele mannen op beelden van hetzelfde geslacht. Dat onderschrijft eerder onderzoek waaruit bleek dat mannen en vrouwen anders op seksualiteit reageren.
Ook vertelt het onderzoek ons iets over biseksualiteit onder mannen. Sommige mensen dachten dat biseksualiteit onder mannen weinig met seksualiteit, maar meer met romantische ideeŽn en problemen met de eigen identiteit te maken had. Dat blijkt niet het geval. De pupillen van biseksuele mannen werden aanzienlijk groter bij het zien van erotische filmpjes van mannen en vrouwen: het bewijs dat ze zich fysiek aangetrokken voelen tot beide geslachten.