Niet eerder ontdekte bacteriën vormen levende elektriciteitskabeltjes in de zeebodem.
Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Aarhus vandaag in Nature.
De levende kabels geleiden stroom van enkele centimeters diep in de zuurstofloze modder omhoog naar het zuurstofrijke oppervlak van de zeebodem.
De bacteriën zelf zijn piepklein, maar ze vormen kettingen van wel anderhalve centimeter lang. De kabels zijn honderd keer dunner dan een mensenhaar en het zijn er véél. In een vierkante centimeter modder uit de baai van Aarhus, zitten genoeg bacteriën voor 117 meter kabel.
De bacteriën ‘eten’ giftig waterstofsulfide diep in de modder en zetten het om in onschuldige zwavelverbindingen. Daarbij komen elektronen vrij, maar die kan de bacterie niet kwijt diep in de zuurstofloze modder. Daarom transporteren de bacteriën de elektronen omhoog naar modder waar wél zuurstof in zit en geven de elektronen af aan die zuurstof.
De levende kabels worden net als echte elektriciteitskabels bijeen gehouden door een isolerend omhulsel. Onderzoekers denken dat de stroom niet door het binnenste van de bacteriën loopt, maar door speciale dunne buisjes net onder het isolerende omhulsel.
De bacteriën hebben nog geen naam, maar het is wel duidelijk dat ze behoren tot een familie van de desulfobulbaceae-bacteriën.