Een Italiaans dorpje dat bekend staat om zijn witte truffels, schenkt de Amerikaanse president Barack Obama een recordexemplaar van meer dan een kilo om zijn herverkiezing te vieren. Het gaat om een truffel van 1,012 kilo uit Acqualagna. De lokale autoriteiten maakten dit bekend.
De truffel, een zeldzame ondergrondse paddenstoel die het in de 'haute cuisine' goed doet, zal in de Verenigde Staten worden afgeleverd op 18 november. Functionarissen uit Acqualagna zeiden te hopen dat Obama in persoon zal verschijnen om de truffel in ontvangst te nemen.
Obama is niet de eerste president met een truffel uit het Italiaanse dorp. "De eerste Amerikaanse president die een truffel kreeg uit Acqualagna was Harry Truman in 1956. De laatste hoogwaardigheidsbekleder die er een ontving was prins Philip, hertog van Edinburgh", zei burgemeester Andrea Pierotti.
De prijs per kilo van witte truffels is onlangs gestegen tot ongeveer 3000 euro. De miljardair en casino-baron Stanley Ho uit Macau betaalde in 2010 meer dan 300.000 dollar voor twee stukken van de bijzondere knol voor een goed doel.
Volgens een lokale legende werd het grootste exemplaar ooit in 1668 gevonden, toen een zekere Filippo Cortesi een paar truffels onthulde met een gewicht van 13 en 18 kilo.