Niet extra politie-inzet of strenger straffen, maar loodvrije benzine heeft ervoor gezorgd dat de criminaliteit sterk daalde in Amerikaanse steden.
Amerikaanse onderzoekers bekeken de criminaliteitscijfers van zes steden. In de jaren tachtig en negentig steeg het aantal misdrijven, na de eeuwwisseling daalde de criminaliteit opvallend sterk.
De wetenschappers denken hier een opvallende oorzaak voor te hebben gevonden: het verbod om lood toe te voegen aan benzine. Andere onderzoeken hadden al aangetoond dat kinderen die zijn blootgesteld aan lood later agressief gedrag vertonen.
In de jaren zestig en zeventig werden veel kinderen blootgesteld aan hoge concentraties lood, dat zou verklaren waarom twee decennia later de criminaliteit omhoog schoot. In de jaren tachtig werd de lood in benzine vervangen door een minder schadelijke loodvervanger. Hierdoor werden kinderen minder blootgesteld aan de schadelijke stof en gingen ze later minder vaak het verkeerde pad op.
In de VS is het gebruik van benzine met lood sinds 1996 verboden. Ook in Nederland wordt alleen nog maar loodvrije benzine verkocht. Of hier ook een verband is met het teruglopen van criminaliteit is niet bekend.