De Australische krant Daily Telegraph heeft het renpaard Black Caviar uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar 2012. De keuze is niet alleen beledigend voor alle vrouwelijke topsporters maar ook nog eens extra pijnlijk omdat Australische atletes goud haalden bij de Olympische Spelen.

De krant schrijft als toelichting:

Black Caviar. De machtige merrie ging op hun eigen grondgebied de strijd aan met de Poms (Australische slang voor Britten). Zie dat Frankel (een beroemd Brits paard, Joop) maar eens doen. Ja, ze durfden hem niet eens hierheen te brengen.

De verkiezing is een affront voor de Australische sportvrouwen Sally Pearson en Anna Meares, zij haalden deze goud op respectievelijk de 100 meter hardlopen en bij baanwedstrijden wielrennen.

Het Laatste Nieuws meldt:

De verkiezing lokte (logischerwijs) heel wat verontwaardigde reacties uit in de Australische pers. Andere kranten vonden de keuze voor Black Caviar "erg genant". Tom Harley, sportcommentator op de Australische tv, noemde de verkiezing "beledigend voor alle Australische vrouwen die geļnspireerd zijn door sport".

Black Caviar, een paard dat dit jaar geen enkele race verloor, werd in 2012 ook al eens tot Sportpersoonlijkheid van het Jaar verkozen. Toen werden een voetbaltrainer en een jockey gepasseerd.