De recherche in Groningen heeft afgelopen voorjaar een ontkennende verklaring van een verdachte eigenhandig omgezet in een bekentenis. De vervalste verklaring werd op papier gezet en aan de rechtbank voorgelegd als bewijsmiddel. De advocaat van de verdachte spreekt van ’een schokkende zaak’.
Justitie ontdekte zelf dat de verklaring was gemanipuleerd door video-opnames te controleren die waren gemaakt van het verhoor. Op de beelden is te horen dat de verdachte een hem ten laste gelegde verkrachting telkens ontkent. Toch duikt er in zijn door de rechercheurs opgemaakte schriftelijke verklaring een duidelijke en meerdere malen uitgesproken bekentenis op, opgeschreven in de eerste persoon.
De recherche kreeg na de ontdekking de gelegenheid te reageren. Zij stelt dat de gewraakte passage ’een samenvatting’ was van wat de verdachte allemaal tijdens de verhoren heeft gezegd. De rechtbank gaat volledig voorbij aan dit excuus en stelt in het vonnis bij de rechtszaak vast dat de verklaring van de verdachte ’niet juist’ is weergegeven. Eerder bood de voor het strafdossier verantwoordelijke officier van justitie al zijn excuses aan.
De rechtbank spreekt verder over ’een ernstige schending van een goede procesorde’, maar wil daar verder geen consequenties aan verbinden. Dit omdat uit de rest van het dossier ’niets blijkt van bewuste misleiding’ en omdat het verhoor op video is opgenomen ’en dus controleerbaar is’. De valse bekentenis wordt wel uit het dossier gehaald.
Het openbaar ministerie laat in een reactie weten dat er inmiddels een gesprek is geweest met de recherche over het dossier. Wat justitie betreft blijft het daarbij.