Er dreigt een spermatekort in de Belgische vruchtbaarheidscentra.
Daarom roept de KU in Leuven haar mannelijke studenten en personeel op om zaad te doneren… Handig, als je een student bent die op zwart zaad zit: even een plastic bekertje vullen en je bent €50,- gevulder.
Sinds vorig jaar behandelt het centrum ook lesbische koppels en mede daardoor is de vraag naar fertiliteitsbehandelingen nog verder gestegen.
De kliniek van de KU zoekt nu uit hoe ze ~zo ethisch verantwoord mogelijk~ meer promotie voor hun zoektocht naar sperma te maken.
Bij deze: alle mannen tussen de 21 en 45 jaar zijn welkom met hun kwakje!
Ziekenhuis Oost-Limburg te Genk, waar jaarlijks tussen de 400 à 500 vrouwen bevrucht worden, gebruikt momenteel voornamelijk zaad uit Denemarken. Het wil nu terugvallen op eigen Limburgs zaad.
“In februari beginnen we met de selecties van de donoren. We willen tegen de zomer een zeer divers aanbod aan sperma verzameld hebben”, zegt fertiliteitsarts Willem Ombelet.
Ook hier kunnen gezonde mannen tussen de 21 en 45 jaar zich vanaf februari aandienen. Mannen die al gezonde kinderen hebben, maken het meeste kans om donor te worden. Een donatie wordt vergoed met 50 à 85 euro.