Op klaarlichte dag met een helikopter boven een gevangenis zweven, twee gevangenen optakelen en weer wegvliegen. Het klinkt als een ontsnappingsscène uit een actiefilm, maar gebeurde zondagmiddag in de buurt van Montreal, Canada. Twee mannen die deden alsof ze toeristen waren, boekten een helikoptervlucht bij een Canadees tourbedrijf. Maar eenmaal in de lucht zetten ze een pistool tegen het hoofd van de piloot en dwongen ze hem om naar de gevangenis in Saint-Jerome te vliegen. Daar takelden ze twee gevangenen, die blijkbaar al aan het wachten waren op de helikopter, binnenboord, en vlogen ze weg. Eenmaal weer aan de grond gingen de bevrijders en de ontsnapte gevangenen ervandoor. De piloot werd naar het ziekenhuis gebracht voor een medische check, maar is zover bekend niet gewond.
Lang hebben de gevangenen niet van hun vrijheid kunnen genieten: maandagochtend vroeg zijn ze samen met twee anderen gearresteerd.
De helikopterontsnapping in Canada was bizar, maar zeker niet uniek. In België was er in 2007 nog een helikopterontsnapping. Die ging niet helemaal goed, omdat het toestel crashte omdat te veel gevangenen zich aan het toestel wilden vastklampen. Toch kon topcrimineel Nordin Benallal uit de gevangenis ontsnappen, door van de chaos die ontstond gebruik te maken en een cipier te gijzelen. En dat is zeker niet de enige bizarre ontsnapping in België: de Volkskrant maakte er een overzichtje van.
Een andere bizarre ontsnapping gebeurde in 2011 in Afghanistan: daar konden 478 gedetineerden uit de gevangenis vluchten door een 350 meter lange tunnel: Filmpje.
Maar niet elke ontsnapping hoeft spectaculair te zijn. Soms is het juist de simpelheid die het tot een succes maakt. In 2007 ontsnapte een 19-jarige man uit Kentucky nadat zijn vrienden een nepbevel tot invrijheidstelling naar de gevangenis faxten. De fax zat vol spelfouten en er zat geen zegel van het gerechtshof op, maar de gevangenismedewerkers lieten de man vrij. Twee weken later werd hij bij zijn moeders huis gevonden en weer opgepakt.