Wetenschappers van de universiteit van Nieuw-Zuid-Wales, in AustraliŽ, hebben met succes een levend embryo gecreŽerd van een kikkersoort die al dertig jaar is uitgestorven. Dat meldt de krant Sydney Morning Herald. Dat opent mogelijkheden voor andere uitgestorven diersoorten.
De wetenschappers gebruikten niet-levend materiaal van de Rheobatrachus, een Australische kikkersoort die al sinds de jaren 80 is uitgestorven. Ze integreerden het DNA-materiaal in de eitjes van een donorkikker van een vergelijkbare soort, 'somatic-cell nuclear transfer' genaamd (SCNT), een techniek vergelijkbaar met die die gebruikt wordt bij klonen.
Na een paar dagen hadden de wetenschappers een levend embryo van een Rheobatrachus. "Het is de eerste keer dat deze techniek succesvol is voor een uitgestorven soort", zegt conservatiebioloog aan de Sydney Morning Herald. Het embryo ontwikkelde zich echter niet tot een levend dikkopje. Volgens wetenschappers is het maar een kwestie van tijd voor ook die horde genomen wordt.