Een basisschool in Sittard is dinsdag ontruimd nadat leerlingen hadden geklaagd over een vreemde geur, hoofdpijn en prikkende ogen. De brandweer had moeite om de oorzaak van de stank te achterhalen, maar uiteindelijk bleek de geur afkomstig van een jas aan de kapstok.
De politie deed vervolgens onderzoek in de ouderlijke woning van de leerling en daar bleek dezelfde stank te hangen als in de school. De vloerbedekking bij de voordeur van de woning was doordrenkt met een vloeistof.
De brandweer gaat ervan uit dat de vloeistof gisteravond door onbekenden door de brievenbus naar binnen is gespoten. De stank is zo hevig dat de bewoners voorlopig niet terug kunnen naar de woning. Het gezin had gisteravond wel al een vreemde geur geroken, maar dacht dat dit kwam door de cavia die net was doodgegaan.
De brandweer weet nog niet om welke vloeistof het gaat. De 260 leerlingen van de basisschool zijn ondergebracht in een zorgboerderij. Daar zijn ze voor de zekerheid onderzocht door ambulancepersoneel. De school wordt geventileerd en de lessen werden woensdag hervat.
De herkomst van de vieze lucht is nog steeds onduidelijk. De brandweer denkt dat de stank niet afkomstig is van een huis-tuin-en-keuken vloeistof. "Het is in ieder geval geen stinkbommetje,", aldus een woordvoerder van de brandweer, "daarvoor is de geur te extreem. Het is echt walgelijk, je gaat ervan over je nek. Zelfs specialisten herkennen de geur ook niet meteen."
Ook toxicoloog Jacob de Boer van de Vrije Universiteit denkt bij die omschrijving aan een product afkomstig uit de chemische industrie of een zelfgebrouwen goedje.
Maar dat betekent niet meteen dat de stof ook per se giftig is, zegt hij. De brandweer laat in een laboratorium uitzoeken om welke stof het precies gaat. Dat gaat waarschijnlijk een paar dagen duren.