IBM-research heeft de kleinste film ter wereld gemaakt. Als je hem wilt zien moet je hem 100 miljoen keer vergroten. De gebruikte techniek laat zien dat data-opslag nog miljoenen keren compacter kan.
Wetenschappers hebben de film letterlijk gemaakt met losse atomen. Door de deeltjes minutieus naast elkaar te plaatsen in een specifieke volgorde, creëerden ze het verhaal van Atom, een personage dat kan dansen en zelfs op een trampoline kan springen.
Het is niet het spannendste verhaal en zeker geen Oscarwinnaar. Al is het Guiness Book of Records met het filmpje wel gehaald.
Het maken van het filmpje was nog een behoorlijke puzzel. Hier leggen de makers uit hoe ze het hebben gedaan.
Zo'n animatie maken is natuurlijk leuk maar het gaat IBM om een hoger doel. De technologie gebruikt in het filmpje, maakt het ook mogelijk om data op atoomniveau op te slaan. Dat heet nanotechnologie. Zo kunnen we veel meer informatie bewaren op veel kleinere apparaten.
Wetenschappers hebben recent al aangetoond dat ze op twaalf atomen één bit informatie kunnen opslaan. In de toekomst kunnen we zo bijvoorbeeld alle films ooit gemaakt opslaan op een memorystick niet groter dan een vingernagel. Smartphones en computers zijn dus in staat op gigantische hoeveelheden data op te slaan dankzij deze technologie.