De Amerikaanse hond zonder poten Naki'o kan weer vrolijk rondrennen met zijn nieuwe protheses. Het is de eerste viervoeter ter wereld waarvan alle poten kunstmatig zijn.
De dierenartsen die de kunstpoten maakten, vonden Naki'o zo zielig dat ze de voorpoten gratis weggaven. Aanvankelijk kreeg het huisdier alleen twee nieuwe achterpoten, die meer dan 700 euro per stuk kosten.
Christie Pace, assistente bij een dierenarts, redde de hond door een fondsenwervingscampagne op te starten. Het lukte helaas niet om genoeg geld bij elkaar te krijgen voor alle vier de poten.
"Toen we zagen hoe goed Naki'o met zijn kunstmatige achterpoten overweg kon en hoe hij worstelde met zijn korte voorpootje, vonden we het niet moeilijk om te beslissen dat we hem zelf zouden houden," zegt dierenarts Martin Kaufmann.
De hond verloor zijn poten als puppy nadat hij door zijn toenmalige baas was achtergelaten in een ijskoude kelder. Alle vier zijn poten en een deel van zijn staart vroren er af. Vervolgens amputeerde de baas de afgestorven ledematen zelf, waardoor de overgebleven stompjes te scherp werden en het erg moeilijk was voor de dierenarts er een prothese voor te maken.
"Zijn poten waren zeer oneven van lengte," zegt Kaufmann. "Aanvankelijk probeerden we nieuwe poten te maken zonder Naki'o te opereren, maar dat bleek geen langetermijnoplossing."
Het mooie van dieren is dat je het als arts meteen merkt wanneer de behandeling resultaat heeft, vindt Kaufmann. "Als ze zich beter voelen dan gebruiken ze de prothese meer. Het is ons gelukt Naki'o comfort te bieden en een normale lichaamshouding." Filmpje