Een 18-jarige studente uit Californië heeft een apparaatje ontwikkeld waarmee in de toekomst bijvoorbeeld smartphones in 20 seconden opgeladen kunnen worden.
Ze heeft met haar uitvinding een Amerikaanse wetenschapsprijs gewonnen ter waarde van 50.000 dollar. Het apparaatje is een supercondensator die veel meer stroom kan opslaan dan een gewone accu. Hij gaat ook tien keer zo lang mee en kan ingebouwd worden in bestaande accu's of batterijen.
Uitvindster Eesha Khare heeft met succes een eerste proef genomen met een led-lamp. Haar vinding werkte precies zoals ze had verwacht. Deskundigen hebben er daarom alle vertrouwen in dat het minuscule apparaatje ook werkt in accu's van smartphones en zelfs autoaccu's.
De studente vertelde dat ze uit frustratie over de slechte batterijen in mobiele telefoons is gaan nadenken over een oplossing. "Mijn mobieltje viel iedere keer zo snel uit, dat ik het zat was."
Het is overigens nog onduidelijk hoe lang het duurt voordat de eerste smartphones en andere apparaten profiteren van haar uitvinding.