De Rotterdammer Steven Rijsdijk (28 ) dacht door te frauderen met een ongevallen- en overlijdensrisicoverzekering nooit meer te hoeven werken. Wat hij volgens justitie niet wist, was dat zijn compagnon een complot had beraamd om bij zijn overlijden de uitkering op te strijken.
'Het zou het script kunnen zijn voor een aflevering van een tv-misdaadserie,' zouden enkele rechercheurs zich na de afronding van het onderzoek laten ontvallen. 'Een werkelijk bizar verhaal dat je niet zo maar even verzint. Maar deze heren hebben dat dus wel gedaan.'

Politieagenten stuiten op een gruwelijk tafereel als ze in de avond van maandag 25 februari in de flatwoning aan de Sint-Annalandstraat in de Rotterdamse wijk Charlois een kijkje nemen. Steven Rijsdijk is door extreem geweld om het leven gebracht en zijn benen zijn met tape rond de enkels bij elkaar gebonden. De 37-jarige huisgenoot John R., die de politie meldt het stoffelijk overschot te hebben gevonden, wordt al snel als verdachte aangehouden.

Lang blijft het moordonderzoek omgeven met veel vraagtekens, maar dan is daar de doorbraak die alle puzzelstukjes in elkaar doet vallen. Het Team Grootschalige Opsporing (TGO) komt tot de ontdekking dat voor Steven Rijsdijk nog niet zo lang geleden een ongevallen- en overlijdensrisicoverzekering is afgesloten. Er volgt nog een aantal arrestaties.

Een van de twee verdachten die vastzitten voor de moord, zou volgens het scenario dat door justitie wordt geschetst, de verzekering voor Rijsdijk en hemzelf hebben afgesloten. Onder het mom dat de twee een bedrijfje willen opzetten, wordt een complot gesmeed om de verzekeringsmaatschappij op te lichten. Rijsdijk denkt met de polis na een mishandeling een uitkering te krijgen zodat hij de rest van zijn leven niet meer zou hoeven te werken.

In de polis wordt echter ook opgenomen dat zijn toekomstig 'compagnon' de begunstiger is als hij komt te overlijden. Vermoedelijk wordt dat door Rijsdijk voor de vorm in de overeenkomst vastgelegd, maar 4 maanden later is het realiteit.

Rijsdijk wordt volgens afspraak in zijn woning mishandeld met de bedoeling dat de te alarmeren politie erin trapt en uiteindelijk aanspraak kan worden gemaakt op de uitkering. Wat hij niet weet is dat heel andere plannen zijn beraamd om de verzekering op te lichten. Hij moet sterven zodat zijn compagnon veel geld kan opstrijken.

Het onderzoek leidt in maart tot de aanhouding van vier Rotterdammers, in de leeftijd van 25 tot en met 40 jaar. Onder hen ook Rijsdijks huisgenoot, die eigenaar is van het appartement waarin Rijsdijk op bloederige wijze aan het eind van zijn leven komt. Momenteel zitten twee van hen nog in voorarrest.

Justitie meldt dat een 'enorm geldbedrag' is gemoeid met het dodelijke fraudeverhaal, maar wil de hoogte ervan niet noemen. 'Het slachtoffer dacht kennelijk met de mishandeling een rijk man te worden, maar de verdachten dachten daar waarschijnlijk heel anders over,' zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie tegen het Algemeen Dagblad. De twee hoofdverdachten (35 en 40 jaar) verschijnen eind deze week in een pro formazitting voor de rechtbank. Het TGO onderzoekt nog of de mannen bij meer gevallen van verzekeringsfraude zijn betrokken.