De laatste schatten van een kluizenaar, die een fortuin aan goud verzamelde, worden vandaag geveild in de Amerikaanse staat Nevada.
Het lichaam van Walter Samaszko Jr. werd in juni vorig jaar gevonden in zijn huis in Carson City. Na zijn dood deed een schoonmaakploeg – ingehuurd om zijn bescheiden huis, waarin hij veertig jaar had gewoond, op te ruimen – een verbijsterende ontdekking. Dozen en dozen vol gouden munten en goudstaven, gedurende zijn hele leven verzameld, genoeg om twee kruiwagens te vullen.
Een deel, voornamelijk goudstaven, is al in februari geveild voor 3,5 miljoen dollar. De veiling van vandaag in de rechtbank van Carson City bevat voornamelijk munten. “Dit zijn de collector items”, vertelde Alan Glover, belast met de afhandeling van Samaszko’s erfenis, gisteren. “Dit ligt iets ingewikkelder dan de waardebepaling van de goudstaven.” Hij schat de waarde van de collectie op 3 miljoen dollar, hoewel de uiteindelijke opbrengst wordt bepaald door de bieders.
De opbrengst van de veiling gaat naar Samaszko’s enige nabestaande, zijn nicht Arlene Magdanz uit San Rafael in Californië. De invaldocent Magdanz mijdt alle media-aandacht en heeft geen uitlatingen gedaan over haar nieuw verworven fortuin. Zij kon worden opgespoord omdat ambtenaren in het huis van Samaszko krantenknipsels vonden van het overlijdensbericht van zijn vader, in 1960, met daarbij de namen van nabestaanden.