Een spannende voetbalwedstrijd afgelopen donderdagmorgen. In Zaandam moest Oranje het tijdens het Wereld Kampioenschap opnemen tegen BraziliŽ. Maar de spelers droegen geen voetbalschoenen maar skates. Want het is roller-soccer. Ofwel: voetballen op skates.
Een sport die nieuwer lijkt dan het is. Aan het WK doen twaalf teams uit verschillende landen mee, waaronder BelgiŽ, Frankrijk, SloveniŽ, ItaliŽ, de VS, BraziliŽ en dus Nederland. Favoriet zijn we helaas niet. De echte toppers vind je in Frankrijk en de VS; daar is de sport erg populair.
Nederland heeft ťťn Nederlandse roller-soccer-vereniging: Roller Holland. De 25 leden trainen twee keer per week, onder leiding van de aanvoerder. De sport is klein dus van subsidies of sponsors zoals bij het 'echte' voetbal is geen sprake. Ook een verschil is dat de teams gemixt zijn. Meisjes en jongens mogen gewoon door elkaar, al bestaat het Nederlandse team uit alleen maar jongens.
Verslaggever Martijn van der Zande ging kijken bij de wedstrijd tussen Nederland en BraziliŽ. Niet alleen een hele kluif op de voetbalvelden, maar ook in Zaandam werd er tegenop gezien. Achteraf was dat nergens voor nodig: Nederland versloeg BraziliŽ met 2-0.