Ouderen hebben baat bij computerspelletjes die het brein flink aan het werk zetten. Daarmee kan mentale aftakeling worden tegengegaan.
Onderzoekers van de Universiteit van CaliforniŽ lieten ouderen een speciaal ontwikkeld racespelletje spelen en maten vervolgens hun hersenactiviteit, meldt het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Het spelletje zet aan tot multitasken, het combineren van uiteenlopende taken. Terwijl de speler zijn virtuele auto op de baan houdt, verschijnen gekleurde stippen in beeld waar zo snel mogelijk op gereageerd moet worden door op een knop te drukken. Uit het onderzoek bleek dat ouderen die het spelletje hadden gespeeld na verloop van tijd cognitieve functies zoals hun concentratie en kortetermijngeheugen hadden verbeterd. Ook na zes maanden was het effect nog meetbaar. De spelletjes kunnen mensen tussen de 60 en 85 jaar langer 'scherp' houden, aldus de onderzoekers.
Deze 'braintraining' lijkt volgens eerdere onderzoeken bij jongeren weinig effect te hebben. Ze worden wel beter in het spelletje, maar de achterliggende hersenfuncties gaan vermoedelijk niet opvallend vooruit.