De aarde is over 1,75 tot 3,25 miljard jaar onbewoonbaar, dit blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.
Ergens in die periode zal er door toenemende hitte van de zon geen menselijk leven meer op aarde mogelijk zijn.
De zon is over 1,75 miljard jaar aan het einde van zijn levensfase gekomen en zal daardoor langzaam opzwellen. De temperatuur op aarde wordt daardoor uiteindelijk zo hoog dat oceanen over 3,25 miljard jaar zullen verdampen.
Dat melden onderzoeker van de Universiteit van East Anglia in het wetenschappelijk tijdschrift Astrobiology.
De wetenschappers baseren hun conclusies op de huidige afstand tussen de zon en de aarde en de maximale temperatuur waarbij vloeibaar water kan bestaan op een planeet.
Met die informatie berekenden ze wanneer de aarde buiten de bewoonbare zone rond de zon belandt.
De zon zal uiteindelijk net als elke ster aan het einde van zijn levensfase komen en in een zogenoemde rode reus veranderen. Het hemellichaam zwelt dan flink op. De buitenste lagen van de zon zullen aan het einde van het proces waarschijnlijk tot ver voorbij de baan van Venus reiken en mogelijk zelfs de baan van de aarde raken.
Uiteraard stijgt de temperatuur dan tot onleefbare hoogte. “Mensen zullen als eerste in moeilijkheden komen als de temperatuur een beetje stijgt”, verklaart hoofdonderzoeker Andrew Rushby op de nieuwssite van de Universiteit van East Anglia. “Maar tegen het einde van het proces zullen alleen een paar soorten hittebestendige microben misschien nog kunnen overleven.”
Mochten er over 1,75 miljard jaar nog mensen op aarde leven, dan zit er voor hen waarschijnlijk niets anders op dan te emigreren naar een andere planeet, zo voorspelt Rusbhy. “Mars is dan waarschijnlijk de beste optie. Die planeet is dichtbij en blijft bewoonbaar nadat de zon aan het einde van zijn levensfase is gekomen.”
De wetenschappers hebben bij hun berekeningen overigens geen rekening gehouden met klimaatsverandering, of ander onheil dat de aarde al eerder onbewoonbaar kan maken, zoals een inslag van een asteroïde.