In Zweden hebben herrieschoppende voetbalhooligans een onaangename verrassing gekregen. Net toen ze in aanvaring dreigden te komen met de politie, ging de roltrap waarop ze stonden plotseling twee keer zo snel.

Na de wedstrijd tussen Helsingborg en Malm (0-3) gingen de fanatieke supporters van de uitspelende club luidruchtig op weg naar het treinstation. Daar aangekomen klommen enkele hooligans op de leuningen van de roltrap, waarna de gereedstaande politie besloot tot ingrijpen. Voor het zover kon komen schoot de roltrap ineens in een hogere versnelling, waardoor de hooligans met dubbele snelheid omlaag gingen.

Het is nog niet duidelijk waarom de roltrap plotseling versnelde. Boze Malm-hooligans beweren dat een veiligheidsmedewerker van het station op een knop heeft gedrukt om de supporters op deze manier bewust extra snel op het perron te krijgen. Op internet wordt een beloning van een paar honderd euro uitgeloofd aan degene die de betreffende bewaker kan aanwijzen.

Volgens een Zweedse krant die het voorval onderzocht, was er mogelijk geen sprake van een bewuste actie. De krant beweert dat roltrappen soms uit zichzelf kunnen versnellen op het moment dat er te veel mensen tegelijk op de roltrap staan. Sommige roltrappen zouden bij overbelasting ook ineens van richting kunnen veranderen.

Het is niet bekend of er bij het incident gewonden zijn gevallen. Filmpje