Meer dan de helft van de Britse piloten is tijdens een vlucht wel eens in slaap gedommeld. Dat blijkt uit een enquête van de Britse pilotenbond.

Van de 500 ondervraagde piloten gaf 56 procent toe wel eens te hebben gedut achter de stuurknuppel. Bijna een derde zei dat de tweede piloot ook sliep en er in de cockpit dus niemand wakker was.

De Britse pilotenbond Balpa voert actie tegen nieuwe regels, waarover maandag in het Europees Parlement wordt gestemd. Daarin staat onder meer dat piloten verspreid over 14 dagen maximaal 110 uur mogen werken. In Groot-Brittannië is dat nu nog 95 uur.

Balpa wil met de enquêteresultaten aantonen dat vermoeidheid een groot probleem is onder vliegers. 43 procent van de ondervraagden zegt dat vermoeidheid de laatste zes maanden een keer van invloed is geweest op hun prestaties. De helft van de piloten ziet vermoeidheid bovendien als grootste gevaar voor de veiligheid in de luchtvaart.

Volgens Balpa komt de verkeersveiligheid in het geding als de EU-regels van kracht worden. De bond krijgt steun uit het Britse Lagerhuis.