Een Chinese investeerder is van plan het Crystal Palace te herbouwen in Londen. Het gebouw uit de 19de eeuw was ooit het paradepaardje van Britse bouwkunst, maar ging verloren bij een brand in 1936.

Het Crystal Palace werd in 1851 gebouwd voor de Great Exhibition, een tentoonstelling waarin de grote technische vorderingen van het Britse Rijk werden getoond. Het enorme bouwwerk van staal en glas was 500 meter lang en 50 meter hoog. Het was daarmee het grootste glazen gebouw van die tijd.

In enkele maanden tijd kwamen er miljoenen bezoekers. Ook na de tentoonstelling bleef het een populaire attractie.

Investeerder ZhongRong trekt nu 500 miljoen pond uit om het Crystal Palace te herbouwen. Behalve dat het gebouw zelf herrijst, wil de investeerder ook de omliggende wijk renoveren, met een hotel, stadion en parkeerplaatsen.

Hoewel de investeerder belooft dat het project 2000 banen zal opleveren, is niet iedereen blij met het plan. Tegenstanders betreuren dat er veel stadsgroen voor moet wijken en vrezen dat de enorme toeloop overlast zal veroorzaken.

Het komende jaar zal er daarom een inspraakprocedure worden gehouden. ZhongRong hoopt in 2015 te kunnen beginnen met bouwen.