Een ouder Engels echtpaar dat een doofstom meisje uit Pakistan jarenlang misbruikte en als huishoudslaaf hield, moet de gevangenis in. Dat meldden Britse media.
De 84-jarige man kreeg 13 jaar cel voor onder meer verkrachting. Zijn 67-jarige vrouw moet 5 jaar de gevangenis in voor onder andere mensensmokkel. Hun medeplichtige dochter kwam er met een taakstraf van 300 uur vanaf.
Illyas en Tallat Ashar hadden het Pakistaanse meisje in 2000 Groot-BrittanniŽ binnengesmokkeld. Ze was toen ongeveer 10 jaar. Het meisje werd geslagen en moest in de kelder slapen, waar ze ook werd misbruikt. Ze zou nooit naar school zijn gegaan.
Door haar te laten schoonmaken en koken in huizen die eigendom waren van het echtpaar, verdiende de familie Ashar duizenden Britse ponden. Het meisje zelf, inmiddels een twintiger, zag daar geen cent van. Rechercheurs vonden haar uiteindelijk in de kelder toen ze daar vermoedens van illegale activiteiten onderzochten.
Volgens rechter Peter Lakin toonde het echtpaar absoluut geen berouw. Hij legde niet alleen straf op, maar gaf ook een lange preek. "Jullie hebben haar niet als mens behandeld. Voor jullie was ze meer een voorwerp om te gebruiken, misbruiken en naar believen aan de kant te schuiven", zo zei hij.