Cuba heeft tientallen kleine bioscopen en game-rooms per direct gesloten. Het gaat om private ondernemingen die volgens de regering altijd al illegaal waren.

De ingreep van president Raśl Castro staat haaks op het beleid dat hij de laatste tijd voert. De president heeft onlangs een aantal economische regels versoepeld, waardoor het makkelijker werd om een bedrijfje te beginnen.

Sindsdien zijn particuliere bioscopen als paddenstoelen uit de grond geschoten op het eiland. De filmtheaters zijn erg populair en worden door veel mensen gezien als een goed alternatief voor de staatsbioscopen, die vaak ouderwets en slecht onderhouden zijn. Zo hadden de nieuwe bioscopen 3D-zalen, die in de oude bioscopen vrijwel niet te vinden zijn.
De Cubaanse autoriteiten zijn niet te spreken over de films die in de particuliere bioscopen worden vertoond. Het zijn vaak Hollywoodfilms die als banaal worden gezien en niet passen bij het culturele beleid van de Cubaanse revolutie.

De regering zegt in een verklaring dat de versoepeling nooit bedoeld is voor bioscopen en speelhallen. Zij maakten gebruik van vergunningen voor restaurants en horecagelegenheden, die niet voor bioscopen geldig zijn.