Rob Ford, de controversiële burgemeester van Toronto, heeft voor het eerst toegegeven crack gerookt te hebben. Hij deed dit “waarschijnlijk een jaar geleden” toen hij “in een dronken bui” was.
In mei doken er voor het eerst geruchten op dat Ford gezien was, terwijl hij crack rookte. Journalisten van de Toronto Star en het Amerikaanse Gawker zouden de video hebben gezien, maar hij is nog niet openbaar gemaakt. Ford had tot nu toe ontkend, maar lijkt nu te hebben moeten toegeven, omdat vorige week bekend werd dat de politie een kopie van de video in handen heeft. Ford, die journalisten vroeg “hun vragen uit mei te herhalen”, zei vandaag niet te hebben gelogen, maar verweet de journalisten de verkeerde vragen te hebben gesteld.
Hij ontkende verder verslaafd te zijn en zei dat hij wilde dat “iedereen in de stad” de video zou zien om te zien in welke staat hij verkeerde. Ford zei zich niet te kunnen herinneren dat er überhaupt een video is gemaakt en wil hem zelf ook graag zien.
Ford wil nog niets van aftreden weten, zo zei hij vandaag in een persconferentie, schrijft AP:

“Ik ben gekozen om een taak te volbrengen en dat is precies wat ik zal blijven doen.”
Hij zei dat hij de inwoners van Toronto volgend jaar, tijdens de verkiezingen, wil laten bepalen of ze hem nog als burgemeester willen. Verder bood hij zijn excuses aan:

“Ik wil duidelijk maken, heel duidelijk aan iedereen dat ik deze fouten nooit meer zal maken.”
Ford kan niet gedwongen worden om af treden, daarvoor zou hij schuldig moeten worden bevonden aan een misdrijf en de gevangenis in moeten. De politie in Toronto zei eerder dat de video niet genoeg bewijs vormt om Ford aan te klagen voor een misdrijf, schrijft AP. Het feit dat Ford vandaag heeft toegegeven crack te hebben gerookt wordt wel doorgegeven aan rechercheurs.
Zou het desondanks in Fords situatie niet verstandig zijn dat hij de eer aan zichzelf houdt? “Waarschijnlijk”, zegt onze correspondent Frank Kuin:

“Waar hij op inzet is dat de gewone man van Toronto, voor wie hij altijd zegt op te komen, hem uiteindelijk zal vergeven. De elite van de stad kan hem niet uitstaan, die krijgt hij nooit aan zijn kant. Maar deze kwestie zal hem voorlopig blijven achtervolgen, het is zeer de vraag of hij kan blijven functioneren.”