De oudste vrouw die tot op heden de marathon van New York liep is maandag, daags na het evenement, overleden. De 86-jarige Joy Johnson kwam rond kilometer 32 ten val en stootte daarbij haar hoofd, maar weigerde medische hulp en bleef doorlopen. Maandag werd ze, na een dutje in haar hotel, niet meer wakker, aldus verschillende Amerikaanse media.
Het was de 25ste keer dat de uit San Jose (Californië) afkomstige Johnson de marathon van New York uitliep. Dit jaar verbrak ze het in 2011 gevestigde record van oudste deelneemster. Hoewel medisch personeel haar na haar struikelpartij naar het ziekenhuis wilde vervoeren, weigerde Johnson op te geven.

De nabestaanden beschouwen het, ondanks hun verdriet, als een gepast einde. Johnson zelf gaf ooit in een interview te kennen dat ze ‘lopend wou sterven’, een doel dat ze bijna bereikte. Ze had maandag nog wel de uitzending bijgewoond van de Today Show, een ochtendprogramma dat wordt opgenomen in het Rockefeller Center in New York (zie video hieronder). Daarna ging ze een dutje doen waaruit ze niet meer zou ontwaken.

Johnson begon op haar 59ste met hardlopen. Op 61-jarige leeftijd liep ze haar eerste marathon. De precieze oorzaak voor haar overlijden is nog niet bekend, hoewel vooralsnog wordt uitgegaan van een hersenschudding.

Van de 50.000 deelnemers aan de marathon van New York dit jaar waren er 31 ouder dan 80.