Duizenden renners deden zondag mee aan de marathon van Istanbul. De enige marathon waarbij deelnemers letterlijke van Azie naar Europa rennen. Ze moeten zich wel aan wat regels houden, want er mag morgen niet gerend worden over de Bosporus brug. Het zou gevaarlijk kunnen worden. De brug – die toe is aan een opknapbeurt – zou kunnen instorten als duizenden mensen met z’n allen over de brug rennen.
De ‘renners’ moeten naast het rustig aan doen, ook in kleine groepjes lopen. Dit alles vanwege de veiligheid. De kans dat de brug zou instorten is volgens verkeersminister Binali Yildirim ‘1 op de 1000’. Naast de 42 km, kunnen lopers morgen ook kiezen voor de 10, 15 en 8 km.
Iedereen moeten de marathon binnen 5 uur en 30 minuten gelopen hebben. Het verkeer wordt stilgelegd, maar om 14.30 uur komen de auto’s weer de weg op. De marathon begint morgen om 09.00 uur aan de Aziatische kant van de stad. Alle afstanden beginnen aan het begin van de Bosporus brug. De lopers die de hele marathon lopen komen langs de bekende bezienswaardigheden in het oude Sultanahmet als de Blauwe Moskee en de Hagia Sophia, ook zullen zij de wijk Bakırköy aan doen. Een mooie tocht langs de Zee van Marmara.