Bill Gates spoort wetenschappers aan om een condoom te ontwikkelen dat mensen met meer plezier gaan gebruiken. De stichting van Microsoft-oprichter geeft 100.000 dollar aan elf projecten die het condoom van de toekomst moeten gaan ontwikkelen.

De Bill en Melinda Gates Stichting hoopt dat door betere condooms het gebruik ervan zal toenemen. Zo kan bijvoorbeeld de verspreiding van aids worden tegengegaan en wordt gezinsplanning vergemakkelijkt.

Een Britse wetenschapper werkt bijvoorbeeld aan een condoom gemaakt van latex en grafeen, een materiaal dat honderd keer sterker is dan staal. Het moet de eerste wijdverbreide toepassing zijn van het materiaal, waar de Nederlands-Russische onderzoeker Andre Geim in 2010 een Nobelprijs voor kreeg.

Een ander project is een condoom gemaakt van materiaal uit runderpezen, waardoor het condoom extreem sterk wordt. "Ik kan het de hele dag uitrekken en het zal niet breken", aldus de uitvinder.

Ook een condoom dat zich automatisch vormt naar de drager en één met trekkoordjes, die het makkelijk moeten maken om het condoom om te doen, worden door Gates beloond.

De stichting kreeg in totaal 812 inzendingen binnen na de oproep tot suggesties.