Wie binnenkort naar Rome afreist, kan beter een paraplu meenemen. Niet vanwege het eventuele slechte weer maar om jezelf te beschermen tegen uitwerpselen die uit de lucht blijken te vallen.

Spreeuwen zijn de boosdoeners. Al tientallen jaren kiezen deze vogels onder meer de Italiaanse hoofdstad uit als geliefkoosde plaats om te overwinteren. Zo’n 1,5 miljoen spreeuwen worden aangetrokken door de warmte van de gebouwen in het centrum, waar ze een luxeleventje kunnen leiden. Ze eten het buikje vol met olijven en doen dan massaal hun behoefte.

De gevolgen laten zich raden: straten, auto’s, standbeelden en gebouwen zitten onder een dikke laag drek. Inwoners en toeristen moeten voortdurend dekking zoeken. Rome heeft zelfs een groene boulevard moeten sluiten wegens de ’strontregen’.

In het verleden werd de aanwezigheid van de vogels bestreden door bijvoorbeeld het snoeien van de olijfbomen of door luide kreten te laten horen maar door de economische crisis hebben de stadsdiensten daar geen geld meer voor. Er rest enkel nog de paraplu.