Of Martin McSherry’s plannen uitgevoerd zullen worden, is nog maar even afwachten. Maar de student van de Koninklijke Deense Academie voor Architectuur oogstte wel veel lof en kreeg een eervolle vermelding voor zijn ‘uitermate originele bijdrage’ tijdens de Oslo Conference for Nordic Cemeteries and Graveyards. Hij heeft namelijk de eerste Noorse verticale begraafplaats in Oslo ontworpen.

Het probleem is dat de begraafplaatsen in Noorwegen overvol zijn. Bovendien worden dode lichamen er sinds de tweede wereldoorlog in plastic gewikkeld voor ze begraven worden, omdat dit hygiënischer zou zijn. Het gevolg is dat de lijken onvoldoende ontbinden. Na 20 jaar mag een graf opnieuw gebruikt worden, maar lang niet alle lichamen zijn dan al vergaan. Met de verticale begraafplaats wordt veel ruimte gespaard en resteert er meer plaats voor de levende zielen.

De toren met zijn open voorzijde is een monument dat bewoners en passanten herinnert aan de realiteit van de dood. Iedere religieuze groep zou een eigen verdieping krijgen in het gebouw. Naast de toren zou permanent een hijskraan staan om de doden naar hun laatste rustplaats te brengen.

‘Op termijn zou het hoogste en grootste gebouw van de stad een graf bieden aan al haar burgers en zo voor de stad een steeds veranderende monument worden’, aldus de architect.