Een groep dierenrechtenactivisten in Amerika wil dat een chimpansee genaamd Tommy mensenrechten krijgt. Hij zou moeten worden behandeld als een 'persoon'.
De groep, genaamd The Nonhuman Rights Project, heeft een New Yorkse rechter gevraagd om Tommy een status te geven als volwaardig persoon, met onder andere het recht op zelfbeschikking. Ook drie andere apen komen binnenkort in aanmerking, als het aan de organisatie ligt.
Steven Wise, oprichter van de club, zegt dat apen 'autonome' personen zijn, die zich bewust zijn van zichzelf en voor zichzelf kunnen beslissen, aldus BBC News.
Tommy wordt daarna overigens niet vrijgelaten: hij zal worden verplaatst naar een apenopvangcentrum elders in het land, onder begeleiding van Wise en zijn kornuiten.
Tommy woont momenteel in Gloversville, New York. De eigenaar heeft hem weggehaald bij mensen die hem ernstig verwaarloosden. Volgens het baasje woont Tommy nu in een grote kooi met genoeg dingen om mee te spelen. Baas Patrick Lavery: "Als die groep zou zien waar Tommy de eerste 30 jaar van zijn leven doorbracht zouden ze opspringen van blijdschap."