De Amerikaanse krant The New York Times heeft schokkende details onthuld over Ikea Frankrijk. Het bedrijf zou voor zo'n 350.000 euro privédetectives hebben ingehuurd om klanten en personeel in de gaten te houden.
Dat blijkt uit documenten van de rechtbank die The New York Times heeft ingezien. Het onderzoek naar het spionageschandaal bij de Ikea in Frankrijk loopt al zo'n anderhalf jaar. De zaak kwam aan het rollen toen interne e-mails van Ikea in Franse media naar buiten kwamen.

De documenten tonen volgens de krant aan dat Ikea privédetectives inhuurde. De uurprijzen zouden variëren van 80 tot 180 dollar. Of 110 tot 247 dollar per onderzoek. Tussen 2002 en 2012 zou Ikea Frankrijk in totaal 475.000 dollar aan de onderzoekers hebben overgemaakt.

Verhaal van Virginie Paulin
De krant beschrijft het verhaal van Virginie Paulin (53). Zij werd begin 2009 ontslagen. Op dat moment had ze een jaar niet gewerkt, omdat ze hepatitis C heeft. De officiële reden van haar ontslag was dat Ikea het nodig vond haar baan permanent te vervangen.

Een paar maanden later kwam Paulin op gesprek bij Ikea. Toen hoorde ze dat ze ervan verdacht werd haar ziekte te overdrijven. Bewijs daarvoor werd niet geleverd. Paulin legde zich niet bij het ontslag neer. Een jaar later kreeg ze gelijk van een rechter; het ontslag was niet goed onderbouwd.
Pas toen vorig jaar interne e-mails van Ikea in de Franse pers naar buiten kwamen, hoorde Paulin hoe ver haar voormalige bazen waren gegaan om haar te onderzoeken: er was een privédetective op haar zaak gezet.

Paulin was tijdens haar ziekte naar Marokko gegaan, waar ze een huis heeft. Ze had daarvoor toestemming van haar verzekering. Uit een van de uitgelekte e-mails bleek dat de detective werd gevraagd of hij kon bevestigen of Paulin inderdaad in Marokko was geweest.

De detective reageerde per mail: de vrouw was inderdaad naar Marokko gereisd. Als bewijs had hij een kopie van het paspoort van Paulin toegevoegd aan de e-mail. De detective had iemand geregeld die zich voordeed als een medewerker van een vliegtuigmaatschappij die Paulin overhaalde om kopietjes van haar paspoort te sturen.

Paulin kan het nog altijd niet geloven: "Totdat ik die e-mails zag, kon niet vermoeden hoe erg ze me verdachten, hoe paranoia ze waren. Ze geloofden echt dat ik acteerde."
Ikea heeft een eigen onderzoek naar de zaak gedaan, nadat vorig jaar de e-mails in de Franse media terecht kwamen. Dat onderzoek heeft er voor gezorgd dat verschillende bestuurders zijn ontslagen. Maar Ikea heeft altijd geweigerd om publiek op specifieke claims in te gaan. In november meldde de Financial Times dat twee topmannen van Ikea in Frankrijk zijn aangehouden op verdenking van het bespioneren van personeel en klanten.

De Ikea heeft dit, voor zover bekend, niet in andere landen gedaan. Waarom Ikea Frankrijk wel spioneerde, is onduidelijk.