Beelden van migranten die in het ontvangstcentrum op Lampedusa in de buitenlucht worden gedesinfecteerd veroorzaken veel ophef in Italië. De voorzitter van het Italiaanse lagerhuis heeft het videomateriaal, dat werd uitgezonden door Rai2, 'een beschaafd land onwaardig' genoemd. Dat meldt onder andere de Britse krant The Guardian.

Op de video, die schijnbaar is opgenomen met een mobiele telefoon, is te zien hoe een groep mannen zich uitkleedt en op een rij gaat staan om gedesinfecteerd te worden en te worden afgespoten met koud water. Ze zouden de behandeling ondergaan tegen schurft, een huidaandoening die wordt overgedragen door mijten. De schurft lopen ze op in het kamp, waar ze als beesten worden behandeld, zo vertelt de maker van de video tegenover Rai2.
Het is extra schokkend, omdat het amper twee maanden geleden is dat honderden mensen omkwamen bij twee afzonderlijke bootrampen op de Middellandse Zee. Onder de mensen die deze vernederende behandeling hebben ondergaan zouden zelfs overlevenden van die rampen zijn. Dat heeft de voorzitter van het Italiaanse Lagerhuis Laura Boldrini gezegd tegenover het Italiaanse persbureau ANSA. The Guardian schrijft dat de beelden een nieuwe storm van kritiek op de Italiaanse behandeling van asielzoekers en vluchtelingen hebben doen opsteken. "Italië moet zich schamen", zegt ook Giusi Nicolini, de burgemeester van Lampedusa op Rai2. "Het systeem moet veranderen. Dit is niet wat wij verwachten, slechts twee maanden na de schipbreuken die tot zo veel tranen en beloftes leidden." De BBC meldt dat er een onderzoek komt naar de gang van zaken op Lampedusa. Filmpje