De op een na grootste drogisterij van de Verenigde Staten stopt met de verkoop van tabak. Keten CVS haalt per 1 oktober alle sigaretten, sigaren en pruimtabak uit de schappen van zijn 7600 winkels.

"Stoppen met de verkoop van tabaksartikelen is simpelweg het enige juiste besluit met het oog op de gezondheid van onze klanten en van ons bedrijf", zegt CVS-topman Merlo. "De verkoop van sigaretten is tegenstrijdig met ons doel: mensen op weg helpen naar een betere gezondheid."

CVS is de eerste landelijke drogist in de VS die de verkoop van rookwaar aan banden legt. Het bedrijf verwacht dat het besluit 2 miljard dollar per jaar aan omzet kost.

Dat verlies moet worden gecompenseerd door meer inkomsten uit de verkoop van geneesmiddelen in de CVS-apotheken, die de keten ook uitbaat. Het bedrijf denkt dat artsen en ziekenhuizen liever met een rookvrije winkel zakendoen.

Verschillende Amerikaanse gezondheidsorganisaties prijzen CVS voor het besluit. Ook president Obama, zelf een ex-roker, is vol lof over het besluit.

"Deze stap helpt de pogingen van mijn regering om het aantal aan roken gerelateerde sterfgevallen te verminderen en om te besparen op de ziektekosten", zei hij.