De Amerikaanse onderminister Nuland van Buitenlandse Zaken is in verlegenheid gebracht door een uitgelekt telefoongesprek. In een gesprek met de Amerikaanse ambassadeur in Kiev bekritiseert ze de rol van de Europese Unie in de crisis in Oekra´ne. "Fuck de EU", zegt ze op een gegeven moment.
In het gesprek, dat op YouTube is opgedoken, overlegt Victoria Nuland met de ambassadeur over een oplossing voor de regeringscrisis in Oekra´ne. Nuland zegt dat ze hoopt dat oppositieleider Jatsenjoek de nieuwe premier wordt. Voor oud-bokskampioen Vitali Klitsjko ziet ze geen rol weggelegd in een nieuwe regering. "Ik denk niet dat dat een goed idee is."
Verder blijkt dat Nuland graag VN-chef Ban Ki-moon zou zien bemiddelen in de crisis. Van de huidige rol van de EU lijkt ze in ieder geval weinig gecharmeerd te zijn. "Het zou geweldig zijn als de VN de boel aan elkaar zou kunnen lijmen. Weet je: fuck de EU."
Na het uitlekken van het gesprek heeft Nuland direct contact gezocht met verschillende Europese relaties en haar excuses aangeboden, zei een woordvoerder van de Amerikaanse regering in een reactie.
Het is niet bekend wie de opnames op internet heeft gezet, maar de Amerikanen denken aan Rusland. Het zou een poging zijn om de Amerikaanse bemiddelingspogingen in Oekra´ne te torpederen. "Dit is een nieuw dieptepunt in de Russische spionagetactieken", zei de regeringswoordvoerder.