Met de tuktuk door de bergen om te pinnen. In Vijlen is het vanaf dinsdag werkelijkheid. “De Rabobank heeft alle pinautomaten in de omliggende dorpen gesloten. Daarom zijn ouderen afhankelijk van de zogenoemde pin-pendel”, zegt organisator Viktor Terpstra tegen Nieuws.nl.
“De Rabobank sluit vanwege bezuinigen pinautomaten in kleine dorpen. Geld pinnen kan pas vijf kilometer verderop in Mechelen”, vertelt Terpstra. “De pin-pendel is vooral voor mensen die slecht ter been zijn en toeristen.”
“Vanochtend stapten zoals verwacht alleen maar ouderen in de tuktuk. De kleine kernen vergrijzen en velen hebben geen andere keus om zelfstandig het dorp uit te komen. We kregen positieve reacties. Ik denk dan ook dat de pin-pendel een succes gaat worden. In de zomer verwacht ik overigens ook veel enthousiaste toeristen."
“We kunnen zes passagiers per keer meenemen. De rit duurt heen en weer en met stop om te pinnen ongeveer een half uur. Mensen die in eerste instantie niet mee kunnen, hoeven niet buiten te wachten. Ze kunnen een kopje koffie drinken in het café dat naast de halte ligt. Uiteraard is het drankje dat ze nuttigen voor eigen rekening, want wij doen dit vrijwillig.”

“In 2016 sluiten de buslijnen, dan willen we ook de tuktuk inzetten. Toen we daarover praatten, bedachten we spontaan de pin-pendel. Daarnaast leek het ons een succes, omdat de inwoners van Vijlen klaagden over het gemis van de pinautomaten. Deze zijn sinds de zomer weg.” Filmpje