Ruim één op de drie winkeliers zegt dat de politie hen ontmoedigt om aangifte te doen van bijvoorbeeld diefstal. De ondernemersvertegenwoordigers komen daarom met een gezamenlijk eisenpakket. Zo willen ze dat elke aangifte op locatie wordt opgenomen.

Ook moet de politie af en toe informatie geven over de status van de aangifte. Tenslotte willen de drie brancheorganisaties dat de aangifte wordt opgenomen door een gediplomeerd agent. Steeds vaker wordt een aangifte opgenomen door een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA).

Minister Opstelten beloofde bij de oprichting van de Nationale Politie, verbetering in service en dienstverlening bij het doen van aangifte, maar de ondernemers zeggen daar nog weinig van te merken. Plaatsvervangend korpschef Ruud Bik van de Nationale Politie ontkent dat politiemensen de aangifte bewust tegenwerken. “Ik herken het niet. Iedere aangifte moet worden opgenomen, dus als een burger ondanks het advies van een politieman toch aangifte wil doen, dan nemen wij die op”.

Een woordvoerder van minister Ivo Opstelten (Justitie) benadrukt dat de resultaten niet overeenkomen met de werkelijkheid: "Het beeld alsof de politie burgers of ondernemers bewust ontmoedigt om aangifte te doen, wordt niet gedeeld."