Britse bedden zijn smerig en ongezond. Dat blijkt uit onderzoek naar de gewoonten van de Britten. Die zijn gewoon te gierig om kussens en dekbedden te vervangen als het nodig is.
Dat er een houdbaarheidsdatum zit op kussens en dekbedden is aan veel Britten niet besteed. Zo doen ze een jaar langer met een kussen en zelfs tweeŽnhalf jaar langer met hun dekbed. Daardoor lopen ze veel gezondheidsrisicoís, zeggen de wetenschappers van Sleep Council en matrassenmaker Ergoflex. Dat bedrijf liet het onderzoek uitvoeren.
Te lang doorslapen op een kussen kan nekklachten opleveren, omdat het kussen na verloop van tijd slap wordt en niet meer doet waarvoor het is aangeschaft: steun geven. Daarnaast is het onhygiŽnisch om een kussen jaren achter elkaar te gebruiken. Dat geldt ook voor dekbedden. Die veranderen na jaren in een broedplaats voor stofmijt en bacteriŽn.
Het zal de meeste Britten worst wezen. Er worden pas nieuwe spullen gekocht als het echt de spuigaten uitloopt. De meesten komen pas in actie als de gaten in het dekbed te groot worden. En een op de vijf deelnemers aan het onderzoek zegt gewoon eerlijk dat hij te beroerd is om de portemonnee te trekken voor zijn bed.